4 praktische tips voor keepers op kunstgras

De laatste jaren is een duidelijke beweging van gras naar kunstgrasvelden merkbaar, vooral onder amateurvoetbalverenigingen. Niemand wil écht graag op kunstgras voetballen, maar in het onderhoud is het makkelijker en uiteindelijk goedkoper, en belangrijker nog: je kunt er eigenlijk altijd op spelen. De consequentie is wel dat er risico op blessures ontstaat bij voetballers die nog niet zo gewend zijn aan het spelen op een kunstgrasveld, en dat er voorzorgsmaatregelen getroffen moeten worden om bijvoorbeeld nare wonden door slidings en valpartijen zoveel mogelijk te voorkomen. Niet alleen de veldspeler moet rekening houden met het kunstgrasveld, ook de keeper krijgt ermee te maken. Die gooi immers meerdere malen per wedstrijd zijn lichaam in de strijd. Daarom bij deze vier tips voor keepers die het kunstgras op moeten.

Draag een broek

Natuurlijk is het niet stoer om met een lange broek het veld te betreden, en natuurlijk is het niet prettig wanneer het warm is, maar je benen zijn je dankbaar als je deze voorzorgsmaatregel wel neemt. Iedere keer dat je duikt, je op een bal werkt of over het veld glijdt ontstaat er wrijving tussen het kunstgras en jouw huid. Dat kan voor hele vervelende wonden zorgen. Daarvoor zijn speciale keepersbroeken uitgevonden. Deze zijn versterkt op plekken waar je het eerst de grond raakt. Zo voorkom je de pijnlijke gevolgen van jouw ijver als doelman. Natuurlijk moet je er rekening mee houden dat de broek die nu de klap opvangt daardoor snel zal slijten. Het enige wat je daaraan kunt doen is minder je best doen op het veld, maar je koopt geen keepersbroek om vervolgens op de bank terecht te komen.

Koop stevigere handschoenen

Jouw nummer één accessoire als doelman zijn je keepershandschoenen. Die kies je met zorg uit, want ze moeten samen met jou het doel schoon houden. En daarbij is het ook nog leuk als ze er een beetje stoer uitzien, zoals de keepershandschoenen van Adidas. Wanneer je gaat keepen op een kunstgrasveld, is het zo dat je handschoenen vaak in een beweging in contact gaan komen met het kunstgras. Het gevolg daarvan is natuurlijk dat ze sneller slijten. Het voordeel van stevigere handschoenen is dat ze langer meegaan, maar ook dat ze je handen meer bescherming bieden wanneer je in aanraking komt met de stroeve, harde ondergrond. Het nadeel van dikkere handschoenen die gemaakt zijn om langer mee te gaan, is dat ze vaak minder profiel hebben. Dit is namelijk behoorlijk slijtgevoelig. Daarmee heb je minder grip op de bal. De overweging is dus aan jou: vind ik bescherming en duurzaamheid belangrijker, of vind ik grip belangrijker?

Bescherm je ellebogen

Als keeper werk je strikt in letterlijke zin met je ellebogen. Deze raken bij een duik vaak eerder de grond dan je handen, die goed beschermd zitten in je keepershandschoenen. Jouw keepershirt van de club is doorgaans niet voorzien van adequate bescherming voor je ellebogen. Daarom doe je er verstandig aan om elleboogbeschermers en een shirt met lange mouwen te dragen in het veld, en ook op de training natuurlijk. Het is een kwetsbaar deel van je lichaam dat snel kan gaan bloeden. Op een kunstgrasveld loop je dat risico eerder dan op natuurgras, en je wilt natuurlijk niet dat je de wedstrijd vroegtijdig moet verlaten omdat een snee op je elleboog hebt opgelopen die je had kunnen voorkomen met de juiste bescherming.

Sproeien

De laatste tip is iets waarvoor je in je eigen belang moet lobbyen op een wedstrijddag: besproeien van het veld voor de wedstrijd. Er is een reden dat trainers van profclubs hier regelmatig over beginnen. Niet alleen rolt de bal beter over een vochtig veld, spelers kunnen makkelijker een glijdende beweging maken zonder al te veel wrijving te veroorzaken tussen zichzelf en het veld. Dit is ook in jouw voordeel als keeper. Het is aanzienlijk prettiger om naar een bal te duiken als je daarna soepel door kunt glijden over het veld.

Stootje

Natuurlijk kun je tegen een stootje, anders was je immers geen doelman geworden. Maar dat wil niet zeggen dat je niet het volste recht hebt om de schade beperkt te houden. Er is geen reden om bang te zijn voor kunstgras, maar je er goed op voorbereiden is niet minder dan verstandig.